toneelkring HOP

GESCHIEDENIS VAN HOP

Vraye historie ende al waer Maghic u tellen. Hoerter naer!

In het jaar onzes Heren 1991 besloot de toenmalige parochieherder van Koningshooikt, ene Pater Juul Van Looveren, om, ter vermaak van zijn schapen, een toneelvereniging op te richten. Hij lobbyde in kringen van dorpsprominenten, sommigen met een aanzienlijk toneel-verleden, en stampte net zolang tot HOP (Hooikt op planken) uit de grond schoot. Voorzitter van het eerste uur, pionier in het algemeen en kartrekker in het bijzonder, was Mark Van Rompay. Van zijn ploeg volgelingen is het merendeel nog actief. Er werd gestart met een twintigtal liefhebbers.

Jul Roziers, waarachtig stamvader van HOP, introduceerde onze eerste regisseur: Cis Goossens. Maar het Hopse pad liep niet altijd over rozen. Na onze eerste kennismaking verliet Cis deze wereld! In die korte tijdspanne had Cis ons al begeesterd met zijn enthousiasme, zijn poëzie, zijn eindeloos geduld met kleine amateurkes. Hij leerde ons toneel lief te hebben. Jul Roziers toverde uit zijn mouw een nieuw regisseursduo: de HKT’ers Willy Vetters en Renée Meylemans. Met hen waagde HOP de eerste sprong in het duister en debuteerde in 1992 met ‘De Spaanse Vlieg’van F.Arnold en E.Bach. Het werd een onverhoopt succes!

Sindsdien pogen wij jaarlijks deze stunt te herhalen. Het moet gezegd dat het gestaag uitbreidende publiek – wij spelen momenteel zes voorstellingen voor samen 1200 toeschouwers – alleszins aanmoedigt. HOP heeft zich door de talloze kinderziekten van een toneelvereniging geworsteld:

Waar repeteren?
We zwierven het halve dorp door, van de jongensschool via de meisjesschool naar garages van vrienden, loodsen allerhande tot we verzeilden ‘bij Christiane’ aan de rand van het dorp.

Waar materiaal opbergen?
Jul haalde uit zijn hoge hoed een geschikte locatie aan de overkant van het dorp.

Waar opvoeren?
Onderhandelingen met de parochiezaal vroegen een vleugje diplomatie maar liepen op den duur van een leien dakje.

Ondertussen heeft HOP ook al een wagenspel op haar actief en een wervelend toneelspektakel door haar jeugd.

We durven het pad van het klassieke klucht-genre al eens verlaten voor iets enigszins ernstigers.

Ook wat de regie betreft doet afwisseling van spijs eten.
We zijn nu met zijn veertigen en we evolueerden van een vereniging naar een gezelschap waar het goed toeven is. Alleen een jeugdploeg ontbreekt nog om ons plaatje helemaal af te ronden.

In het jaar 2000 gaf onze voorzitter zijn fakkel door aan een nieuw tweespan: Dirk Dillen en Marc Geerts. Ten behoeve van de leden maakten zij van onze feitelijke vereniging een VZW.

Toen de stad Lier in de lente van 2006 voor de voetbalclub van het dorp een nieuw lokaal bouwde, zagen zij hun kans. Nu kan HOP repeteren en opbergen in een kleine vleugel van het gebouw.

Maar al wie toneel liefheeft, beseft dat het de krachten achter de schermen zijn die voor de magic en de schwung van de show zorgen.

Kom dus… dan trekken wij het mistgordijn van de dag voor U open… En kijk… Laat U meevoeren in ons decor met licht en muziek en vóór ons vertelselke uit is broeit er al een nieuw, want ja, wij gaan nog lang en gelukkig leven.

Copyright (c) 2007 PCMANWEBDESIGN - DISCLAIMER